Какво е кариес?

Какво е кариес?

Кариес се нарича процесът на разграждане на твърдите зъбни тъкани от  киселинните продукти получени при метаболизма (обмяна на вещества) на микроорганизмите в зъбната плака. С течение на времето може да се образува кухина (дупка) и това да доведе до чувствителност, болка или дори загуба на зъб.

Човешките зъби са съставени от три слоя:

-          Най-повърхностният слой е наречен емайл.

-          След него е дентина.

-          Най-вътрешния слой е пулпа. В нея има нерв и кръвоносни съдове.

Колкото повече слоеве са засегнати толкова по-сериозни са пораженията.

Какво причинява кариеса?

Виновниците за зъбния кариес са микроорганизмите и хранителните вещества в устата. След всяко ядене по зъбите полепват лепкави хранителни вещества, които формират слой наречен плака. В плаката се намират и микроорганизми които използват тези хранителни вещества за задоволяване на енергийните си нужди. Крайният резултат от тяхната преработка са киселинни продукти. Киселините атакуват емайла и водят до извличането от него на минералните му съставки. С течение на времето емайла се разрушава и се получава кариес. След всяко ядене киселинността се повишава над установена критична стойност (pH 5.5), при което започва процеса на разграждане. Това продължава за около 20 минути, след което киселинността намалява вследствие отмиващото действие на слюнката и др. При редовното четкане и чистене с конец се премахва механично тази плака и се затруднява натрупването на нова.

Фактори които благоприятстват образуването на кариес са:

-          Нередовна и неправилна устна хигиена

-          Консумирането на храна богата на захари и други въглехидрати, които по-лесно се разграждат от микроорганизмите.

-          Намален прием на флуор. Емайлът е изграден от калциев хидроксилапатит. При наличие на достатъчо флуор в средата той може да се превърне в по-издръжливия на киселинни въздействия калциев флуорапатит. Затова на места по света е държавна политика флуорирането на водата.

-          Намалено количество слюнка. Слюнката отмива натрупаните хранителни вещества и по този начин възпрепятства образуването на киселини. При болест на Сьогрен или ксеростомия.

-          При диабет

-          При дъвчене на тютюн или при пасивни пушачи

Особено застрашени от кариес са децата тъй като ново поникналите зъби не са напълно минерализирани и по-лесно се подават на киселинно въздействие.


Основните симптоми на кариеса са:

-          Болка

-          Подутина във венеца около зъба. Симптом на тежко възпаление в основата на зъба.

-           Лош дъх и вкус в устата.

-          Бели, сиви, кафяви или черни петна по зъбите.

Важно е при първите симптоми да потърсите помощ от зъболекар, защото така кариесът може да бъде овладян навреме преди да стане необходимо сложно, дълго и скъпоструващо лечение.

Лечение на кариес

Лечението зависи от обема на разрушените тъкан. В ранен стадий още преди да се разрушила цялостната структура на емайла началният кариес е с вид на бяло петно. Това се дължи на намелата минерална съставка. Този процес е обратим и хванат в този стадий кариеса напълно обратим чрез реминерализация. При резрушение на малка или средна по големина част от твърдите зъбни тъкани се налага поставянето на обтурация(пломба). При големи разрушения се прибягва до инлеи или в редки случаи дори корони.

Превенция на кариеса.

-          Миене на зъбите два пъти на ден и чистене с конец веднъж.

-          Профилактични прегледи при зъболекар веднъж или два пъти годишно.

-          Не се хранете преди лягане. Така остават частици които са източник на киселини през цялата нощ.

-          Избягвайте храните с високо съдържание на захари. Изплаквайте с вода след всяко междинно хранене или дъвчете дъвки без захар.

-          След всяко хранене може да се здъвче едно парче сирене. То съдържа казеин, за който е доказано че намалява риска от кариес.

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия