Какво е кариес?

Какво е кариес?

Кариес се нарича процесът на разграждане на твърдите зъбни тъкани от  киселинните продукти получени при метаболизма (обмяна на вещества) на микроорганизмите в зъбната плака. С течение на времето може да се образува кухина (дупка) и това да доведе до чувствителност, болка или дори загуба на зъб.

Човешките зъби са съставени от три слоя:

-          Най-повърхностният слой е наречен емайл.

-          След него е дентина.

-          Най-вътрешния слой е пулпа. В нея има нерв и кръвоносни съдове.

Колкото повече слоеве са засегнати толкова по-сериозни са пораженията.

Какво причинява кариеса?

Виновниците за зъбния кариес са микроорганизмите и хранителните вещества в устата. След всяко ядене по зъбите полепват лепкави хранителни вещества, които формират слой наречен плака. В плаката се намират и микроорганизми които използват тези хранителни вещества за задоволяване на енергийните си нужди. Крайният резултат от тяхната преработка са киселинни продукти. Киселините атакуват емайла и водят до извличането от него на минералните му съставки. С течение на времето емайла се разрушава и се получава кариес. След всяко ядене киселинността се повишава над установена критична стойност (pH 5.5), при което започва процеса на разграждане. Това продължава за около 20 минути, след което киселинността намалява вследствие отмиващото действие на слюнката и др. При редовното четкане и чистене с конец се премахва механично тази плака и се затруднява натрупването на нова.

Фактори които благоприятстват образуването на кариес са:

-          Нередовна и неправилна устна хигиена

-          Консумирането на храна богата на захари и други въглехидрати, които по-лесно се разграждат от микроорганизмите.

-          Намален прием на флуор. Емайлът е изграден от калциев хидроксилапатит. При наличие на достатъчо флуор в средата той може да се превърне в по-издръжливия на киселинни въздействия калциев флуорапатит. Затова на места по света е държавна политика флуорирането на водата.

-          Намалено количество слюнка. Слюнката отмива натрупаните хранителни вещества и по този начин възпрепятства образуването на киселини. При болест на Сьогрен или ксеростомия.

-          При диабет

-          При дъвчене на тютюн или при пасивни пушачи

Особено застрашени от кариес са децата тъй като ново поникналите зъби не са напълно минерализирани и по-лесно се подават на киселинно въздействие.

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия