Отдръпване на венеца (рецесия)

     Рецесия на венеца е процес при който краят на венеца се отдръпва, като по този начин открива по-голяма част от короната или корена на зъба. Едновременно с това се получават,  джобове и свободни пространства между зъбите,  което улеснява микроорганизмите да се натрупат на тези места и да подсилят вече започналият патологичен процес. Ако не се вземат необходимите мерки зъбодържащият апарат може сериозно да се увреди, което в последствие да доведе до загуба на един или повече зъби.

     Рецесията е често срещан проблем. Повечето хора не си дават сметка за него, тъй като се развива постепенно. Първият признак обикновено е чувствителност или ако забележите че зъбът Ви изглежда по-дълъг от нормалното. Често може да се усети и неравност(бразда) в близост венеца.

     Рецесиите не трябва да се пренебрегват, тъй като диагностицирани на време те могат да се повлияят и дори излекуват.

     От какво се получава отдръпването на венеца?

     Съществуват редица причини, които могат да доведат до рецесия:

     -   Пародонтално заболяване. При недобро поддържане на устна хигиена в събната плаката се заселват патологични микроорганизми, които разрушават венеца и поддържащата го кост.

     -   Генетично предразположение. Клинични проучвания доказват че 30% от хората са предразположени към развитие на парадонтално заблоляване, независимо от това колко стриктно спазват устна хигиена.

        -   Прекалено агресивно четкане. Четкате твърде силно или по неправилен начин, може да доведе до загуба на част от емайла и отдръпване на венеца.

        -   Не добра хигиена. Така се натрупва плака, която в последствие се превръща в зъбен камък. Той задържа микроорганизмите и затруднява почистването, водейки до отдръпване на венеца.

       -   Хормонални нарушения. Прмените в хормоналните нива през различните етапи на живота на жената (пубертет, бременност, менопауза) са причина за поява или обостряне на парадонталните заболявания.

        -   Тютюнопушене. При пушачите е по-висок риска от натрупване на трудно отстранима плака.

        -   Стискане и скърцане със зъби. Създава се прекомерно натоварване което причинява отдръпване на венеца.

     Какво можем да направим?

     По-малките рецесии могат да се премахнат чрез професионално подвенечно почистване от зъболекар. При това стоматологът премахва натрупалият се под венеца зъбен камък и заглажда кореновата повърхност правейки я по-трудна за заселване от бактерии. Ефекта на почистването може да се подсили с антибиотик.

     В по-сложните случаи, когато се е стигнало до отдръпванена и на костта се налага провеждането на операция от специалист пародонтолог. Тогава може да се наложи  костно заместване и меко тъканна присадка.

     Предпазването от отдръпване на венеца е основно в профилактиката и добрата устна хигиена. Четкане на зъбите и чистене с конец ежедневно. Профилактични прегледи при професионалист на всеки 6 месеца. Използвайте четка с мек косъм и с правилна техника. 

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия