Найт гард (предпазна шина)

    Голяма част от хората стискат и трият зъбите си неволно. С течение на времето това води до изтриване. Това състояние се нарича бруксизъм. То не винаги може да доведе до сериозни последици, но при продължително действие може да увреди зъбите и да доведе до събуждане с главоболие и болки в ставите на долната челюст както и до намаляване височината на захапка в следствие изтриване на зъбите.

    Много от хората които имат бруксизъм не знаят за съществуването му, тъй като признаците му се появяват най-вече нощем. Дължи се на стрес, тревога или неправилна захапка.

   Ако се съмнявате че стискате нощно време може да направите две неща. Едното е да попитате партньора си дали чува звуците на скърцане и триене, които издавате вследствие на стискането. А другото да се консултирате с вашия стоматолог, който може да го диагностицира на базата на изтриванията, които са следствие от бруксизма, напрежение в дъвкателните мускули и ставите.

    Хроничното триене на зъбите може да доведе до фрактури, разклащане, намаление на височината и в крайна сметка загуба на зъби. В някои случаи лечението в последствие е сложно, скъпоструващо и включва изработката на корони, мостове, умъртвяване на зъби и поставяне на импланти или дори и на протези. В допълнение изтриването може да увреди и долночелюстните стави и дори да промени външния вид на лицето.

    Един от основните профилактични методи е изработката от стоматолог на индивидуална пластмасова конструкция наречена наит гард (от англ. Night guard). Тя е изработена от мек материал, който покрива горните зъби. Така по мекият материал поема натоварването и изтриването се поема от него. С течение на времето найт гарда изтънява и може да се пробие на места. Предимството е, че той лесно се подменя и не позволява нанасяне на  постоянни щети на зъбите.

    Ако бруксизмът е причинен от стрес може да се консултирате със специалист за провеждане на терапия или предписване на миорелаксанти.

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия