Гранулом

 

Може би всеки е чувал думата гранулом, но какво представляват, какво могат да причинят и как се лекуват е по-малко известен факт. Грануломът представлява съвкупност от добре организирани във фиброзна капсула микроорганизми локализирана около върха на корена на някой зъб.

Може да се причини от:

-          Нелекуван навреме кариес, който да прерасне в пулпит и от там в гранулом.

-          В следствие на неуспешно кореново лечение. Ако инфекцията не е ликвидирана .

Грануломите често нямат симптоми и се развиват без пациента да си дава сметка за тях. Те се установяват случайно от рентгенова снимка  при преглед или в следствие на появила се болка. В други случаи причиняват силна болка в определен зъб, който става чувствителен на почукване. На рентгенова снимка се наблюдава окръглена сянка около кореновия връх.

Граноломите се лекуват. Първият избор на техника винаги е чрез почистване на каналите и прохождането им до огнището на инфекция. След това в поредица от посещения и третирането му с редица медикаменти каналът се запълва със специална паста, която запечатва вече повлияния процес. Като част от лечението може да се назначи и антибиотик. Прави се контролна рентгенография след няколко месеца, която показва дали лечението е било успешно.  Ако кореновото лечение не даде резултат се прибягва до хирургична интервенция, при която през костта се достига до върха на зъба и инфекцията се премахва директно.

Граноломите са фокус на инфекция и често могат да дадат отражение в други части на тялото (стави, сърце и др.) затова при установяването им се препоръчва своевременно вземане на мерки.

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия