Корона

Корона се нарича конструкция, която се слага върху зъба и възстановява големината и формата му. Поставена върху зъба, короната обхваща цялата видима част на зъба над венеца.

Корона е необходима в следните случаи:

1.       Да се предпази зъб, който е силно разрушен от допълнителни счупвания.

2.       Да се възстанови зъб с голямо разрушение, при който всяко едно друго решение не би гарантирало дълготраен резултат.

3.       Да се покрие зъб с голяма обтурация (пломба) при който няма много останала твърда зъбна тъкан.

4.       Да се коригира формата или цвета на зъба.

5.       Да покрие имплант.

При деца корона може да се постави върху временен зъб с цел да се запази зъб, който е много разрушен от кариес и върху който не може да се задържи обикновена обтурация.


Какви корони има:

Короните могат да бъдат направени от метал (злато, неблагородна сплав и др.) металокерамика, изцяло керамични, циркониеви, композитни и др.

1.       Изцяло метални коронки вече са отживелица и се използват все по-рядко, тъй като са неестетични. Те имат и някои предимства, като по-лесна изработка и по-ниска цена.

2.       Металокерамичните корони се състоят от метална основа, върху която се нанася керамичен слой. Тяхното предимство е че керамичният слой може да пресъздаде отлично цвета на съседните зъби и да ги направи неразличими, което е едно и от основните желания на пациентите. Металокерамичните корони са се доказали като много издръжливи, но и те имат своите недостатъци.

-          За да се нанесат двата и слоя (метал и керамика) е необходимо отнемате на повече твърди зъбни тъкани, което не е желателно, а в някои случаи и невъзможно.

-          По-голямата твърдост на керамиката в случаите, когато не са спазени определени правила при изработката и фиксирането може да доведе до изтриване на зъбите от другата челюст.

-          Керамичният слой може при определени обстоятелства да се отчупи.

-          Понякога металната основа може да се покаже като тъмна линия около венеца, особено ако с течение на времето венецът се отдръпне.

Металокерамичните корони са добър избор за задни зъби, където трябва да се разчита на голяма здравина.

-          Може да се появи чувствителност от топло и студено в следствие на електрическа проводимост на метала.


3.       Изцяло керамичните корони се отличават с високото си ниво на естетика. При тях е възможно в по-голяма степен да се пресъздадат оптически различните слоеве на зъба поради факта, че при тях нема метал (тъмен цвят), който да трябва да се маскира и може да се използва по-голям обем за нанасяне на различни слоеве. Изцяло керамичните корони са подходящи за предни зъби, където целта е постигане на оптимална естетика. Недостатък е, че здравината им е по-малка от тази на металокерамичните корони. Проблем, който е решен с разработката на съвременни материали като литиеводисиликатната керамика E.max, която е значително по-здрава и разширява случаите, в които може да се приложат изцяло керамични конструкции.

4.       Циркониевите конструкции представляват много здрава керамика, която може да се използва като основа за изцяло керамична корона, като върху нея се нанасят слоеве обикновена или E.max керамика, за да се постигне максимална естетика и здравина дори при задни зъби. Възможна е и изработката на изцяло циркониеви корони, при които може да постигнем естетичен резултат и здравина при изключително малък обем (т.е. при много малко отнемане от естествените зъбни тъкани.

5.       Композитните корони се използват за временно решение, докато се изработи постоянната корона или ако трябва да се проследи зъба за определен период от време (3, 6, 12 месеца). Те са с най-ниска цена и се правят най лесно. Недостатък е, че в сравнение с всички останали не са толкова здрави и тъй като се по-меки се поддават на изтриване от срещулежащите зъби.

Изборът на точния материал за изработка на корона е въпрос на точна преценка и компромис в зависимост от ситуацията и възможностите. Наличието на много материали ни дава възможност в почти всички случаи да направим здрава и красива коронка, която да служи дълго време.

 

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия